Aanstaande vrijdag overleggen oliekartel Opec en partner Rusland over het voortzetten van de productiebeperking die sinds eind vorig jaar van kracht is. Gaan de producenten eruit komen? En sorteert het dichtdraaien van de kraan het gewenste effect?
‘Het is opmerkelijk dat alle Opec-landen én Rusland zich tot nu toe aan de afspraken hebben gehouden. Maar toch hebben ze bijzonder weinig bereikt. Voor de olieprijs is $50 eerder een plafond dan een bodem. Peak oil is meer een kwestie van vraag dan van aanbod, wat betekent dat de prijzen structureel onder druk staan.
De productiviteit van de schalieproducenten neemt sterk toe. Toen de olieprijs daalde, gingen die jongens uit Texas niet meer met het vliegtuig maar met de trein, en ze brachten de tijd die het kost om een put te slaan terug van 60 naar 6 dagen.
Schalieproducenten zijn een stuk rationeler dan de Opec-leden. Die maken een begroting, en als de prijs omlaag gaat moeten ze meer produceren. Dat is in strijd met de normale economische wetten. Schalieproducenten producenten alleen als ze winst kunnen maken.
Op de high-yieldmarkt verwacht ik geen grote schokken. De spreads zijn inmiddels volledig genormaliseerd, er is weinig extra speculatie, en mensen hebben geen overdreven verwachtingen van de olieprijs. Op de aandelenmarkten zal ook niet veel gebeuren, al kan het olieproducenten helpen als de Opec en Rusland de olieprijs een paar dollar omhoog weten te praten.’