‘De rust op de dollarmarkt is wel opvallend, want normaal zie je dat onrust in de ene markt de andere besmet. De volatiliteit in de aandelenmarkt is stevig opgelopen, maar elders mag het nog geen naam hebben. Een belangrijke oorzaak is het feit dat de correctie van het begin van de week een technische oorzaak had.
Er werkt een aantal bewegingen tegen elkaar in. Het is nu nog niet mogelijk om te zeggen welke de doorslag gaat geven. Wij verwachten dat de dollarkoers consolideert rond de $1,24 voor een euro, om daarna op te lopen richting de $1,28. De drie renteverhogingen in de VS dit jaar zijn een “done deal”. In Europa en Japan zal dat ook een keer moeten gebeuren, maar de haviken zijn nu even verjaagd door de onrust.
‘Draghi is er veel aan gelegen een al te sterke euro te voorkomen. Maar voor bedrijven is het uiteindelijk vooral belangrijk dat de wisselkoersen stabiel zijn. Als je munt hard is, zoals vroeger de gulden of de yen, dan moet je als bedrijf meer waarde toevoegen om concurrerend te blijven. Een sterke munt disciplineert dus.
Al met al was de dollar aan de dure kant ten opzichte van de euro, maar dat is duidelijk minder geworden. Per saldo verwachten we toch dat de grootste kans op inflatie en hogere rentes in de VS is, en dat pleit voor een iets verdere verzwakking. Uiteindelijk zijn het de economische verhoudingen die de wisselkoersen bepalen.’