Aankomende week beginnen officieel de onderhandelingen over de brexit, en het Verenigd Koninkrijk lijkt slechter voorbereid dan ooit. Politiek verkeert het land in chaos, nu de partij van premier May na de verkiezingen niet meer maar juist minder zetels heeft. Moeten beleggers wegblijven uit het Verenigd Koninkrijk?
'De verkiezingen zijn dramatisch verlopen voor Conservatieven die een harde brexit willen. Nu de partij zijn meerderheid heeft verloren, is de kans op een softe brexit of zelfs geen brexit toegenomen. Zeker als de Britten zien dat het in Europa economisch beter gaat, zal die laatste optie aantrekkelijker worden.
Wij denken dat er een nieuw Europees elan ontstaat als de Franse president, Macron, zondag een meerderheid haalt in het parlement. Dan kan hij hervormingen doorvoeren in eigen land en in Europa. Als het met Europa goed gaat, zullen de Britten toch op enige manier onderdeel van de Europese Unie willen blijven, bijvoorbeeld als deel van de Europese Economische Ruimte. Dat is op termijn gunstig voor Britse bedrijven.
Tegelijkertijd is de politieke onzekerheid gegroeid. Door het lage Britse pond en de hoge inflatie kan de Britse economie de komende zes tot twaalf maanden in een dip komen. Op de aandelenmarkt merk je daar niet veel van. Multinationals als Unilever hebben weinig last van een dalende Britse vraag. En bij bedrijven die het grootste deel van hun omzet uit het Verenigd Koninkrijk halen, is een dip grotendeels ingeprijsd. Beleggers hoeven dus niet weg te blijven, maar wij hebben in onze portefeuille meer ingezet op Franse bedrijven. Onder Macron kunnen die harder groeien.'