Het aandeel Beyond Meat is in twee dagen tijd met 87% gestegen. Begin mei kwam het bedrijf voor $ 1,5 miljard naar de beurs. Op de eerste dag steeg de koers met 160% en was daarna $ 3,7 miljard waard. Inmiddels is de koers verzevenvoudigd tot meer dan $ 10 miljard. De koersontwikkeling lijkt geen verband te houden met de fundamentele ontwikkeling bij Beyond Meat. Het bewijst opnieuw de kracht van een goed verhaal: een pionier die door innovatie zorgt voor impact.
De koersontwikkeling van Beyond Meat versnelde op beter dan verwachte resultaten. Niet dat het bedrijf winst maakt. Het rekent dit jaar wel op een omzet van meer dan $ 210 miljoen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Beleggers zijn dus bereid bijna 50 keer de nog te realiseren omzet neer te leggen voor een bedrijf in vleesvervangers. Beyond Meat is bepaald niet het enige bedrijf in vleesvervangers. In de VS is Impossible Foods, onder andere bekend van de Impossible Whopper van Burgerking, de grote concurrent. Een Nederlandse concurrent is de Vegetarische Slager, sinds eind vorig jaar een onderdeel van Unilever. De Vegetarische Slager is recent verkozen tot ‘Coolest Dutch Brand’. In tegenstelling tot Beyond Meat heeft Unilever al een netwerk in 190 landen. De producten van de Vegetarische Slager zijn al in diverse landen verkrijgbaar. Ook de doelstelling van Unilever is om de grootste slager ter wereld te worden. Maar ook Nestlé en Tyson Foods zien de markt voor vleesvervangers groeien. De wereldmarkt voor vlees is $ 1,4 biljoen groot. Zelfs als het marktaandeel voor vleesvervangers blijft steken op 10%, gaat het om grote bedragen. Wie het eerst komt, die het eerst maalt, is ook hier een belangrijke argument voor de koersstijging. De pionier heeft immers het ‘first mover advantage’. Naarmate de koers stijgt, raken beleggers er sterker van overtuigd dat Beyond Meat de grote winnaar is. Hoe groot de concurrentie ook is, de winnaar kan eenvoudig geld en goede mensen aan zich binden. Vergelijk het met Tesla en sommige Cannabis-aandelen, zolang beleggers blijven geloven in het verhaal is alles mogelijk. Het helpt natuurlijk ook dat de Bill Gates, Leonardo di Caprio en een voormalige topman van McDonald’s behoren tot de financiers. De winnaar krijgt alles, zeker in het huidige internettijdperk waar de sleutel ligt in het snel benutten van virale netwerkeffecten.
Disruptie druipt van de naam Beyond Meat. Vlees is uit en vleesvervangers zijn in. Voor dergelijke disrupties is veel geld nodig. Dankzij het monetaire beleid is er nog altijd sprake van uitbundige liquiditeit. Dit monetaire beleid zorgt voor zeepbellen, het liefst wanneer er sprake is van een grote belofte in de verre toekomst. Zeepbellen hebben soms een nuttige functie. Zonder de tulpenmanie zou Nederland niet de grootste exporteur zijn geweest van tulpenbollen. Zonder de dotcomhype hadden we nu geen razendsnel mobiel internet. De vleesvervangerszeepbel zal zorgen voor het kanaliseren van geldstromen richting deze nieuwe innovatie. Overigens is het maar de vraag of vleesvervangers de toekomst zijn. Het is een schoolvoorbeeld van ‘processed food’, waarbij er vraagtekens kunnen worden gezet of de individuele onderdelen wel goed zijn voor de mens. Wellicht dat kweekvlees een smakelijker en gezonder alternatief is dat bovendien beter is voor het milieu en net zo vriendelijk voor dieren.
Maar vooralsnog is een wereld met vleesvervangers een betere wereld. Merken die bijdragen aan een betere wereld scoren hoog. Net als deze ‘brands with a purpose’ zijn er tegenwoordig ook beleggingsfondsen die een betere wereld nastreven. Deze zogenaamde impactfondsen groeien als kool. En de visvijver waaruit ze hun beleggingen selecteren is niet zo groot. Bij de verschillende impactfondsen komen opvallend vaak dezelfde bedrijven voorbij. Na de forse koersstijging afgelopen maand heeft elk zichzelf respecterend impactfonds wat uit te leggen als ze niet mee hebben gedaan aan de beursgang van Beyond Meat. Maar als impact belangrijker is dan rendement dan wordt het gevaarlijk. Alles heeft zijn prijs en inmiddels is een derde van de free float van Beyond Meat al uitgeleend aan short sellers, een percentage dat alleen maar zal stijgen na de spectaculaire koersontwikkeling. Wellicht moeten ze wel nog even wachten op een koersdaling. Pas op 29 oktober eindigt de 180 dagen lock-up van in totaal 49 miljoen aandelen, het vijfvoudige van het aantal aandelen dat nu is genoteerd.
Photo by Helena Lopes on Unsplash