In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen op dinsdag 3 november lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten en China op. Nu de economie in een recessie zit, heeft Trump een zondebok nodig en China is de ideale kandidaat. Amerikaanse vliegdekschepen zijn onderweg naar de Zuid-Chinese Zee. De Chinezen hebben een veiligheidswet aangenomen waarmee Peking op papier de macht naar zich toetrekt in Hongkong, Macau en zelfs Taiwan. Volgend jaar bestaat de Communistische Partij 100 jaar en nationale integriteit en eenheid staan hoog in het vaandel. Er wordt al enige tijd gesproken over een koude oorlog, maar de realiteit is dat China en de Verenigde Staten sterk met elkaar zijn verweven. Deze symbiotische relatie wordt wel aangeduid met Chimerica.*
Toch is er één onderdeel waarin de beide landen strikt zijn gescheiden en dat is alles wat met het (mobiele) internet te maken heeft. China heeft zijn eigen versie van Google, Facebook en Amazon. Zelfs Netflix is in China nog niet beschikbaar. Deze FANG-aandelen profiteren door de Coronacrisis van de trend naar online werken, online leren en online winkelen, maar niet van de sterke groei van de Chinese consumptie. Dit jaar zijn de FANG aandelen volgens de NYFANG-index met 43 procent gestegen en ligt de koers/winstverhouding van deze aandelen op circa 50 keer de winst.
Er zijn ook Chinese internetaandelen en die werden in het verleden wel aangeduid met het acroniem BAT (Baidu, Alibaba en Tencent). De ontwikkeling op het gebied van het internet gaan in China echter sneller dan in de Verenigde Staten. Naast Tencent en Alibaba zijn er bedrijven als Meituan Dianping, een soort combinatie van Takeaway.com, Yelp, Tripadvisor en Groupon. Verder is er Pinduoduo, een online marktplaats vergelijkbaar met eBay. Het vijf jaar oude bedrijf verhandelde afgelopen jaar $ 163 miljard aan goederen. Alibaba en JD.com deden er 14 jaar over om op dat niveau te komen. Al deze bedrijven zitten tegenwoordig in de KWEB-etf.
Veel van de Chinese internetbedrijven zijn genoteerd in de Verenigde Staten en de laatste tijd is de regering Trump kritisch ten aanzien van deze noteringen. Enkelen hebben al een notering aangevraagd in Hongkong en profiteren daar van de vraag vanuit het vasteland van China. Mede daardoor zijn ook de Chinese internetaandelen dit jaar sterk gestegen. Zo staat de KWEB-etf dit jaar 37 procent hoger, min of meer in lijn met de FANG-aandelen. Maar de Chinese aandelen zijn ondanks de hogere groeivooruitzichten op een koers/winstverhouding van circa 30 een stuk goedkoper.
De advertentieboycot tegen Facebook laat de kwetsbaarheid van de FANG-aandelen zien. Het zijn monopolies die als ze hun goede reputatie verliezen een dankbare prooi zijn voor politici die maatregelen willen nemen om hun macht te beperken of het bedrijf zelfs willen opsplitsen. Biden wil dat deze bedrijven eindelijk eens belasting gaan betalen. Peking heeft geen moeite met het monopolie van de KWEB-aandelen. Het land wil juist meer nationale kampioenen. Bedrijven met een lagere waardering, een hogere groei en veel minder tegenwerking vanuit de overheid. China verslaat wat dat betreft de Verenigde Staten.
Illustration by Antonio José Manzanedo
* Chimerica: dit is een kofferwoord (porte manteau, Frans voor kapstok) bedacht door Niall Ferguson. Een kofferwoord combineert zowel klank als betekenis op een nieuwe manier. In dit geval verwijst dit woord ook naar het monster Chimera uit de Griekse mythologie, een monster dat zelf is samengesteld uit meerdere dieren.