China is al enige tijd post-Covid. Toch blijft het aandeel online verkopen op een veel hoger niveau dan pre-Covid. Het momentum wordt wat dat betreft goed vastgehouden. Gemiddeld appen Chinezen 5 tot 6 uur per dag. Vooral de jongere generatie is vrijwel voortdurend online. De groei van de verkopen via het internet in China is enorm. Alibaba verkocht vorig jaar meer dan 6 biljoen renminbi (er gaan bijna 8 renminbi in een euro), JD 2 biljoen en Pinduoduo 1 biljoen. Het succes van Alibaba en JD begon in 2003 bij de Sars-uitbraak. Er was een virus voor nodig om mensen er toe te bewegen om online te gaan winkelen. Sindsdien zijn is het aandeel van online niet meer gedaald. Online verkopen vormen in China nu 30 procent van de totale verkopen, tegen 24 procent pre-Covid. Het einde van de groei is nog niet in zicht. Er is nog volop ruimte om verticale markten te digitaliseren. Verticale markten zijn apps voor specifieke goederen of diensten, specifiek voor bijvoorbeeld huizen, auto’s, educatie, energie etc. Verder zijn er nog altijd 300 tot 400 miljoen Chinezen niet aangesloten op het internet. Gezamenlijk inkopen doen op het internet wordt de laatste tijd populair. Ook de online verkoop via livestreaming groeit sterk. Livestreaming is het live uitzenden van beelden via het internet, goed geschikt om producten te verkopen aan een publiek dat specifiek naar een bepaald product op zoek is. Dankzij deze nieuwe toepassingen is een bedrijf als Pinduoduo voor wat betreft het aantal gebruikers in korte tijd het tweede e-commerce bedrijf van China geworden.
Toch gaat het bij Chinese internetaandelen tegenwoordig niet over de sterke groei, maar over de maatregelen van de Chinese overheid om de concurrentie op het internet te bevorderen. Lange tijd legde de Chinese overheid de grote techbedrijven in China geen strobreed in de weg. In tegenstelling tot in de Verenigde Staten waar er al hoorzittingen zijn geweest in het Amerikaanse congres met de CEO’s van grote techbedrijven. Eurocommissaris Vestager wordt door de Amerikaanse techbedrijven gevreesd. Maar toch niet in China. Peking was maar wat trots op haar nationale kampioenen. Er waren al wel signalen dat de Chinese overheid ook hier graag de touwtjes graag in handen wil houden, maar het leek de weg der geleidelijkheid. Totdat Jack Ma van Alibaba er voor wist te zorgen dat er ook voor Chinese tech-bedrijven veel nieuwe regels bijkomen in 2021. Net als in de Verenigde Staten is het bijzonder onwaarschijnlijk dat de kern van het bedrijfsmodel hierdoor wordt geraakt. Mogelijk dat er sprake zal zijn van een meer gelijk speelveld, maar dat betekent eerder grotere kansen voor de kleinere spelers. Dat is goed voor de innovatie en ook goed voor de consument. Beleggers doen er dan goed aan om niet op één paard te wedden, maar door ook hier meer te spreiden.
Het begon allemaal met de op het laatst afgeblazen beursgang van Ant Group, een dochter van Alibaba. De uiteindelijke uitkomst voor Ant is nog altijd niet duidelijk. Ant was er in geslaagd om parallel aan het Chinese financiële systeem een nieuw financieel universum te bouwen. Betalen, sparen, verzekeren, beleggen en financieren, het kan allemaal via Alipay. Dat is niet erg zolang de schaal bescheiden is, maar met de huidige biljoenen is ook Alipay een systeembank geworden, een bank die niet mag omvallen en dan moet de overheid gaan reguleren. Ant kan worden opgeknipt, of het overheidstoezicht kan worden verscherpt. De geschiedenis van hervormingen op dit gebied in China (bijvoorbeeld bij gaming en bij online onderwijs) leert dat Peking er initieel hard ingaat, maar dat het uiteindelijke compromis goed is voor de consument, de industrie en ook voor beleggers. Dat is belangrijk want er komen nog enkele IPO’s naar de markt, zoals Douyin (de Chinese versie van TikTok) en Kuaishou (een concurrent van TikTok). Verder komen mogelijk ook Didi, JD Finance en Cainiao (het logistieke netwerk van Alibaba) naar de markt. Tech in China profiteert verder van de 5G-uitrol. Vorig jaar zijn er al 650.000 basisstations uitgerold en daar komen er dit jaar nog eens 650.000 bij. Dat maakt livestreaming nog gemakkelijker, evenals cloud gaming, augmented reality en virtual reality. En natuurlijk de autonoom rijdende auto’s. Een steeds groter deel van de Chinese economische groei gaat daardoor online. Binnenkort start in China het jaar van de stier, meer voortekenen heeft een belegger toch niet nodig.
Photo by Brian Kyed on Unsplash