Nog nooit draaide een bull-markt zo snel naar een bear-markt. Oorzaak is de oncontroleerbare uitbraak van het Coronavirus. Dit virus kan niet bestreden worden door centrale banken. Overheden moeten met een gecoördineerde, samenhangende en geloofwaardige aanpak het virus te bestrijden. De markt wil resultaten zien. Dat heeft gewerkt voor de Chinese beurs, die herstelde na de piek in het aantal gevallen. Helaas zitten buiten China veel landen eerder op een Hubei-scenario dan op een Hongkong- of Singapore-scenario. Dat helpt niet in het vertrouwensherstel.
De uitbraak is officieel bestempeld als een pandemie. In het verleden zorgde een pandemie van zo’n omvang vaak voor structurele veranderingen in de maatschappij. Het Sars-virus gaf een impuls aan e-commerce in China waarvan een bedrijf als Alibaba profiteerde. De Spaanse griep zorgde voor meer vrouwenrechten en verzekerde zorg voor iedereen. De Zwarte Dood creëerde een schaarste aan arbeid, hogere lonen en maakte een einde aan het feodale stelsel. Door die hogere lonen volgde een technologische revolutie om kosten te besparen. De maatschappij werd flexibel en innovatief, wat leidde tot meer kennis. Europa kreeg definitief een voorsprong op de rest van de wereld.
Door het Coronavirus zitten mensen thuis. Toch is het mogelijk samen te werken op afstand via Zoom of Slack. Velen doen dat voor het eerst, met een opvallend positieve ervaring. Dit vervangt e-mail en is een impuls voor virtual-reality oplossingen, positief voor 5G-netwerken. Voor de hand liggend slachtoffer is coworking, het werken in een gedeelde werkomgeving. Het is ook maar de vraag of agile werken, scrum en de daily standups dit overleven. Kantoorgebouwen waar mensen massaal in zo’n open omgeving werken, zijn als belegging opeens een stuk minder aantrekkelijk.
Het virus stimuleert deglobalisering. Die trend was al langer ingezet, maar zal nu versnellen. Just-in-time blijkt wederom een kwetsbaar concept. Productie zal meer lokaal moeten plaatsvinden met behulp van robots. De trend van re-shoring zet door. Regio’s zullen meer zelfvoorzienend moeten worden. Strengere controles aan de grens spelen ook de populisten in de kaart. In de VS wordt het Coronavirus zelfs voor politieke doeleinden ingezet. China laat zien dat een autocratisch systeem beter reageert op het virus dan een democratische samenleving.
Het concept van de gebalanceerde portefeuille is bezweken onder het Coronavirus. Niet omdat de aandelenmarkt is gezakt, maar omdat nu vrijwel alle staatsobligaties onbelegbaar zijn geworden. Na kosten en fiscale afdracht blijft er een negatief rendement over. Het Coronavirus heeft gezorgd voor een blow-off in de vier decennia durende obligatie bullmarkt. Dat betekent dat beleggers nu niet meer kunnen stilzitten. De portefeuille moet op de schop. Niet iedereen accepteert het volledig aandelenrisico. De volatiliteit laat zien dat er ook negatieve kanten zitten aan indexbeleggen. Alternatieven die wel rendement opleveren en het portefeuillerisico terugbrengen zijn de oplossing. Die ontwikkeling speelt private equity in de kaart. Niet de bizarre volatiliteit op de beurs, maar wel een grote berg met dry powder. Alternatieve risicopremies, een veel groter belang van Azië en beleggingen in biotechbedrijven die profiteren van snellere goedkeuringsprocedures. Beleggers moeten weer actief worden, voordat de portefeuille bezwijkt onder dit Coronavirus.
Add paragraph text here.Photo by Tom Grünbauer on Unsplash