De Coronacrisis heeft er voor gezorgd dat het internetverkeer fors is toegenomen. Ondanks alle thuiswerkers en Fortnite-spelende kinderen, vormde het extra verkeer nergens opstoppingen. De komende jaren zullen nieuwe ontwikkelingen als het internet-der-dingen (IoT), zelfrijdende auto’s, augmented en virtual reality (AR/VR), slimme steden en fabrieken van de toekomst nog veel meer bandbreedte eisen. De ruggengraat van de telecominfrastructuur die nodig is om deze diensten en producten mogelijk te maken is 5G.
5G biedt verbeteringen op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid en een ultralage latentie. Dit laatste betekent een veel kortere tijdsvertraging wanneer gegevens verzonden en gesynchroniseerd moeten worden. Daardoor zijn meer geavanceerde IoT-apparaten mogelijk. Fabrieksrobotica, beveiliging, bezorging door drones en logistieke netwerken profiteren van 5G. Zelfrijdende auto’s krijgen via 5G direct een actueel overzicht van de omgeving. In de fabriek van de toekomst laat 5G apparaten op de werkvloer met elkaar communiceren. Naast hogere snelheden en de ultralage latentie van 1 milliseconde biedt 5G ook de mogelijkheid om tot een miljoen apparaten per vierkante kilometer tegelijkertijd te hosten.
Telecom is de draad die alle onderdelen met elkaar verbindt. In de afgelopen twee decennia zijn telecombedrijven bezig geweest met het bouwen van deze cruciale infrastructuur, maar bleek ook dat het genereren van inkomsten op basis van deze infrastructuur onzeker is. Ook tussen de bouwers van de telecominfrastructuur is er veel concurrentie. Bij 5G speelt de politiek, met name de verhouding tussen China en de Verenigde Staten, een grote rol. Alleen binnen de semiconductorsector zijn er enkele bedrijven met een duurzaam competitief voordeel. De grote winnaars onder 4G waren vooral de Big Tech bedrijven. Bedrijven als Facebook, Apple, Amazon en Google die zonder de 4G-telecominfrastructuur nooit zo groot konden worden.
Op de cover van Forbes-magazine in 2007 stond Olli-Pekka Kallasvuo, de CEO van Nokia. Het bedrijf had toen wereldwijd 1 miljard klanten en leek onoverwinnelijk. Inmiddels weten we wel beter. Samsung verkoopt tegenwoordig de meeste telefoons, maar Apple maakt de meeste winst op mobiele telefoons. Het is mogelijk dat Samsung en Apple hetzelfde lot wacht als Nokia. Er zijn tal van Chinese telefoons die steeds beter kunnen concurreren, qua prestaties ook met de dure telefoons van Samsung en Nokia.
Het duurzame concurrentievoordeel van Apple is dat het de hele keten overziet. Eigen hardware, eigen software, eigen applicaties en diensten. Innovatie en oplossingen voor klanten gaan hand in hand met gebruikersgemak. Het Apple ecosysteem is uniek en het is de reden waarom veel klanten Apple trouw blijven. Wereldwijd is Apple de meest waardevolle merknaam met een sterke marketingtraditie en eigen winkels met de hoogste omzet per vierkante meter. Apple is daarmee één van de bedrijven die zal profiteren van 5G. Volgens de eerste prognoses zal Apple volgend jaar 210 miljoen iPhones verkopen, een kwart meer dan dit jaar. Er moet veel vraag worden ingehaald en 5G is een extra reden voor een upgrade. Consumenten zijn al aan het sparen. Het is de ultieme ‘troostaankoop’ na de Coronacrisis.
Uiteraard zullen andere Big Tech bedrijven ook proberen te profiteren van 5G, maar er zijn enkele beren op de weg. Door 5G krijgen Big Tech monopolies te veel macht. Bedrijven als Google, Facebook en Amazon worden steeds meer gezien als een monopolie. Politiek ingrijpen is nabij. Bij Apple is dat niet aan de orde. Bovendien zitten veel Big Tech bedrijven niet of nauwelijks in China, binnenkort de grootste consumentenmarkt ter wereld. Juist op het gebied van 5G-applicaties gaan de ontwikkelingen in China snel. Er wordt volop geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie, gezichtsherkenning, AR/VR, IoT, slimme mobiliteit en smarth healthcare. Het volgende Big Tech- bedrijf is Chinees.
Photo by Jack Sloop on Unsplash