De tweede Coronagolf zorgt voor onrust in de eurozone. Maatregelen om het virus te bestrijden drukken de economische groei, maar de verschillen per land zijn groot. Kwetsbare landen worden veel harder geraakt dan de sterke landen, wat opnieuw voor politieke spanningen kan zorgen. De euro leek voorlopig gered door het eerste herstelplan, maar het een tweede herstelplan is onvermijdelijk. Dat betekent ook dat de uiteindelijke eensgezindheid uit de eerste jaarhelft op de proef wordt gesteld.
De verschillen tussen de Europese landen zijn zichtbaar in de verschillende inkoopmanagersindices. Een indexstand boven de 50 duidt op groei en duidelijk beneden de 50 op krimp. Spanje wordt opnieuw zwaar geraakt, de index daalde daar van 48,4 in augustus naar 44,3 in september. Frankrijk doet het met 48,5 maar iets beter, terwijl de Duitse economie met 54,7 wijst op verdere expansie. Europabreed neemt de kans op krimp in het vierde kwartaal toe. Spanje is er het slechtst aan toe voor wat betreft Coronabesmettingen, nu meer dan 300 per 100.000 inwoners met als gevolg dat de hoofdstad Madrid volledig op slot gaat. Maar ook in Frankrijk blijven de bars en café’s gesloten. De economische impact van de maatregelen is in Zuid-Europese landen veel groter dan in het Noorden. In Spanje is de toeristische sector circa een kwart van de economie, inclusief de effecten op de culturele sector, het winkelend publiek en andere vrijetijdsbestedingen gaat het al snel om een ongekende krimp van meer dan 30 procent. Het is ook niet zo dat deze sectoren in Zuid-Europa een goed zomerseizoen hadden. Dat betekent dat de kans toeneemt dat bedrijven in de problemen komen en daarmee ook andere delen van de economie besmetten. Zonder maatregelen van de ECB en de Europese herstelplannen kan een groot deel snel omvallen. In een zwart scenario is het mogelijk dat de helft van Zuid-Europese bedrijven deze crisis niet overleefd. Overigens begint Zuid-Europa wat dit betreft al in de wintersportgebieden, die gaan ook een slechte winter tegemoet. De grote vraag of de euro zo’n zwart scenario kan overleven.
Europese landen die zich richten op de export, zoals Exportweltmeister Duitsland profiteren van het sterke herstel van de wereldhandel. In de wereld buiten Europa is er namelijk wel sprake van groei. In China is de groei zo sterk dat de renminbi aan waarde wint. Zelfs in Brazilië ligt de consumentenvraag weer boven het pre-Coronaniveau. De Amerikaanse economie groeit op dit moment met meer dan 35 geannualiseerd. Het herstel in het Noorden is nodig om de gaten in het Zuiden te dichten. Maar de solidariteit in Europa is flinterdun. Op dit moment wordt de Europese economie nog gesteund door monetaire en fiscale maatregelen, maar als het verschil tussen winnaars en verliezers onoverbrugbaar groot is geworden, komt de euro verder onder druk. Voor beleggers met een homebias: Bedenk dat de eurozone maar zo’n 10 procent uitmaakt van de wereldindex. Zoek het beleggersgeluk in het Oosten, daar zijn de economieën weer volledig hersteld van de Coronacrisis.