De beursgang van taxi-app Uber wordt met een totale marktkapitalisatie van bijna $ 100 miljard één van de grootste ooit. Het is de vraag of beleggers het aandeel zien als de volgende Amazon of dat ze meer oog zullen hebben voor de verliezen van het bedrijf van $ 4 miljard op jaarbasis. De koersontwikkeling van Lyft, een rivaal van Uber, is na de beursgang eind maart vooralsnog teleurstellend. Vorige week steeg de IPO Beyond Meat maar liefst 163% op de eerste dag. Ook dat is net als Uber een bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt. Er zijn in het verleden slechts twintig IPO’s geweest die hetzelfde hebben gepresteerd en maar liefst 19 daarvan vonden plaats in 1999 en 2000.
Minder enthousiasme kan positief uitpakken
De indicatieve bandbreedte voor Uber is $ 44,- tot $ 50,-. Eerder lag de afgegeven bandbreedte op $ 48,- tot $ 55,-. Blijkbaar zijn potentiële kopers minder enthousiast geworden na de beursgang van Lyft. Overigens betekent die lagere indicatieve koers niets voor het succes op lange termijn. In de zomer van 2004 ben ik een hele avond bezig geweest met de beursgang van Google. Google zou oorspronkelijk tegen een koers van $ 120,- naar de beurs gaan. Dat is in twee stappen verlaagd van $ 100,- naar $ 85,-. Uiteindelijk is het met Google goed gekomen. Dat vele werk met de beursgang van Google hing samen de lagere vergoeding die Google wilde betalen aan het syndicaat van banken (2,8% tegen 4%) en omdat Google koos voor een veiling in plaats van de meer gebruikelijke methode van bookbuilding. Bij bookbuilding wordt vooraf onderzocht wordt tegen welke prijs en bij welke hoeveelheid er voldoende vraag is. Het gevolg van de dubbele koersverlaging was vreemd genoeg dat geïnteresseerde beleggers afhaakten. Beleggers die in vier jaar daarvoor nog aangaven tegen elke prijs in te willen schrijven wanneer Google eindelijk naar de beurs zou komen. Financiële markten zijn wellicht efficiënt, maar de mens is dat duidelijk niet.
Scheve verdeling bij inschrijven op IPO’s.
Mijn stelregel voor IPO’s is simpel: als het leuk is krijg je niets en als het niet leuk is krijg je te veel. Geïnteresseerden proberen in te schatten hoeveel stukken zij krijgen toegewezen. Door het proces van bookbuilding is meestal wel duidelijk hoeveel vraag er staat tegenover het aanbod. Als de vraag bijvoorbeeld vijf keer groter is dan het aanbod, kan de koper besluiten om dan maar vijf keer zo veel in te schrijven. Dit majoreren kan zorgen voor een spiraal omhoog, maar ook naar beneden. Het syndicaat van banken is er veel aan gelegen dat aandelen terecht komen bij beleggers die niet meteen weer verkopen. In de praktijk wordt dit gefrustreerd door andere commerciële belangen van diezelfde banken. Belangrijk is wel de uitkomst van de scheve verdeling. Als de emissie geen succes is, blijft de koper waarschijnlijk zitten met te veel stukken. Bij een succesvolle beursgang heeft de koper daarentegen nauwelijks stukken.
De kans op de volgende Google, Apple of Microsoft.
De kopers zijn geïnteresseerd omdat iedereen wil beleggen in de volgende Google, Apple of Microsoft. De kans daarop is echter klein. Het is net al met de staatsloterij. Iedereen focust op de jackpot, maar je wordt eerder door de bliksem geraakt dan dat je de hoofdprijs wint. Nu is Uber het schoolvoorbeeld van een eenhoorn (unicorn), een startup die al voor de beursnotering gewaardeerd wordt op minimaal 1 miljard dollar. Die beeldspraak draagt bij aan het loterij-effect, eenhoorns zijn immers bijzonder zeldzaam. Dat valt in de praktijk wel mee. Op dit moment staat de teller op 266 eenhoorns en die kunnen niet allemaal de volgende Google, Apple of Microsoft worden. Uit een onderzoek van UBS is gebleken dat meer dan 60% van de 7000 Amerikaanse IPO’s tussen 1975 en 2011 vijf jaar later onder water stonden. Uit dat onderzoek bleek ook dat koersen op de eerste dag van notering gemiddeld met 18% stegen, maar dat daarna het overgrote deel van de IPO’s achter blijven bij de markt. Overigens draagt ook het succes op de eerste dag van notering bij aan het loterij-effect.
Uber’s succes hangt af van autonoom rijden.
De vraag blijft staan of het bedrijf Uber even succesvol zal zijn als Google, Apple of Microsoft. De markt is groot genoeg. Niet de taximarkt, maar over vervoer in het algemeen. Vervoer van pakketjes, maaltijden, boodschappen en personen. Dat kan allemaal via Uber. Wat Uber probeert is om een zo groot mogelijk wereldwijd platform te krijgen om daarna deze schaalvoordelen uit te nutten. Het bedrijf is dan ook geen taxibedrijf, maar een databedrijf. De echte doorbraak van Uber komt pas als auto’s volledig autonoom kunnen rijden, dan is voor iedereen rijden met een Uber goedkoper dan zelf met de auto rijden. Aangezien chauffeur het meest populaire beroep is onder mannen is de impact hiervan groot. Niet alleen op de kosten van Uber, maar ook op de maatschappij. De vraag of Uber een succes zal worden, gaat dus eigenlijk om de slagingskans van autonoom rijden. En aangezien er bij Uber nog gewoon geld bij moet, mag dat niet te lang duren.
Photo by Achim Pock on Unsplash