Volgende week start in China het jaar van de tijger. Een jaar geleden bij het begin van het jaar van de os was het tijd om Chinese aandelen te ruilen naar Chinese obligaties. Zie ook mijn column van 18 februari 2021. Toen piekte de economische groei en daarmee ook de winstcyclus. Bovendien zijn Chinese aandelen tijdens het eerste jaar van de coronacrisis sterk gestegen. De contouren van het ‘drie rode lijnen’-beleid waren al duidelijk zichtbaar. Inmiddels kennen we de gevolgen. Ook de euforie over Chinese aandelen uit 2020 lijkt voorgoed verdwenen. Toch is het tijd om enthousiast te worden over Chinese aandelen.
Moeizame start 2022
Het jaar begint voor China met grote problemen in de vastgoedmarkt. Door de aanpak van de projectontwikkelaars stond de economische groei in de tweede helft van 2021 onder druk. Er worden veel minder nieuwe projecten opgestart. Dat wordt economisch deels gecompenseerd door sterke exportcijfers. De coronamaatregelen in China kunnen vanwege het zero-tolerance-beleid ook dit jaar drukken op de reisbranche en op andere vormen van dienstverlening aan consumenten. Vanwege de tegenvallende economische groei heeft Peking eind 2022 het roer omgegooid. Waar het in het jaar van de os tijd was voor structurele hervormingen en discipline geeft men nu prioriteit aan stabiliteit. En voor stabiliteit is economische groei vereist. De centrale bank heeft al enkele keren de rente verlaagd. Dat gaat in een geleidelijk en zelfs bescheiden tempo. Daardoor is de invloed op de economie niet zo groot, waarschijnlijk is de invloed groter op de financiële markten. Telkens wanneer er in China sprake was van een positieve kredietimpuls, profiteerden Chinese aandelen daarvan. Volgens het IMF gaat de economische groei in Europa en in de Verenigde Staten dit jaar gelijk op (een procent of vier). Voor China zit het IMF op 4,8 procent groei. Overigens zijn er verschillende partijen die denken dat Europa harder zal groeien dan China in 2022, dat is dan voor het eerst in veertig jaar. Waarschijnlijk is de markt te optimistisch over Europa en te pessimistisch over China.
Problemen voor de industrie
De grootste problemen in de Chinese industrie is het tekort aan semiconductors. Daardoor werden onder andere autoproducenten gedwongen om de productie te beperken. Dit drukte vooral de groei in het derde kwartaal van vorig jaar. In het vierde kwartaal leek het ergste achter de rug. Er werden in het vierde kwartaal wel fabrieken van Volkswagen en Toyota stilgelegd, maar dit was vanwege de quarantainemaatregelen. In China bestaat ongeveer 5 procent van het BBP uit auto’s. De werkloosheid in China loopt op. Niet alleen omdat er fabrieken stilliggen, maar ook omdat er minder werk is in de bouw. Die oplopende werkloosheid is een belangrijke reden voor China om de groei te stimuleren, want het laatste wat het politbureau wil is miljoenen werklozen op het plein van de Hemelse Vrede. Voor beleggers mag slecht nieuws over de economie in dit stadium worden gezien als goed nieuws voor de beurs, aangezien er dan een grotere behoefte is aan een grotere kredietimpuls.
Huizenprijzen dalen
In december daalden de huizenprijzen op jaarbasis met 3,4 procent, maar dat is al een kleine verbetering ten opzichte van de daling van 3,9 procent in november. Ook op de tweedehands markt stabiliseren de huizenprijzen. De verlaging van de hypotheekrente in januari zal zorgen voor meer vraag naar huizen, maar het zal nog wel even duren voordat het vertrouwen terugkeert in de huizenmarkt. Chinezen hebben een groot deel van hun spaargeld in de huizenmarkt zitten en vergeleken met andere landen een zeer bescheiden belang in de aandelenmarkt. Aangezien Xi heeft gezegd dat huizen er zijn om in te wonen en niet om mee te speculeren, zullen er Chinezen zijn die uitwijken naar de aandelenmarkt.
Contrair Chinees monetair beleid
De Chinese centrale bank verlaagde in januari op verschillende gebieden de rente met 5 tot 10 basispunten. Waarschijnlijk komt daar in de loop van het jaar nog zo’n stap bij. De centrale bank stuurt echter niet alleen met de rente, maar ook met de reserves die de commerciële banken moeten aanhouden bij de centrale bank. China mikt op een kredietgroei van 10 tot 11 procent. Dat is een vrij bescheiden kredietimpuls, vergelijkbaar met die in het jaar 2019. Vorig jaar gaf de Chinese overheid 2,5 biljoen renminbi minder uit dan begroot. Dat is ongeveer gelijk aan 2,2 procent van het BBP. Er is dus voldoende ruimte om ook fiscaal te stimuleren in 2022.
Chinese aandelenmarkt
Ondanks de draai in het monetaire en fiscale beleid, zijn Chinese aandelen nog niet als een pijl uit een boog van start gegaan in 2022. Dat komt ook door de koerscorrectie in de Verenigde Staten. Wel presteren Chinese aandelen dit jaar relatief beter dan Amerikaanse aandelen. Wellicht de grootste vraag is wanneer de Chinese internetbedrijven zullen herstellen. Sinds de aanval op Ant Financial en Alibaba presteren andere aandelen in de IT-sector, zoals bijvoorbeeld semiconductors, veel beter. Eerst maar eens de cijfers van de internetgiganten afwachten. Per saldo is de Chinese aandelenmarkt afgelopen jaar een stuk goedkoper geworden, een gevolg van sterk stijgende winsten en dalende koersen. De MSCI China index staat nu op 15 keer de getaxeerde winst 2022. Daarmee staan alle fundamentele seinen op groen. Gong she fa tsai.