Eigenlijk geen alternatief voor pion van Trump
Jay Powell is door Trump benoemd. Trump weigerde JanetYellen, de vorige voorzitter van het Federal Reserve System, een nieuwe termijnin 2018. Trump wilde liever een eigen pion. Dat is hem niet gelukt. Powell en daarmee de Federal Reserve bleven onafhankelijk. Volgend jaar kan Powell vervangen worden, maar dat zal niet eenvoudig gaan. Onder Powell reageerde de Fed snel op de coronacrisis en een veel ruimer monetair beleid dan nu is nauwelijks mogelijk. Ook heeft de centrale bank onder Powell veel meer oog voor de arbeidsmarkt en voor ongelijkheid op die arbeidsmarkt. Daarmee past Powell naadloos in het beleid van Biden. Ook heeft Powell steun van de Republikeinen en een groot deel van de Democraten en dat is ook wat waard in de gepolariseerde Verenigde Staten.
Meer aandacht voor regulering.
Alleen op het gebied van regelgeving is Powell vriendelijkerdan de Democraten zouden willen. Wat dat betreft volgt zijn rivaal, LaelBrainard, een veel hardere lijn. Zij was de enige bestuurder bij de Fed die in maart 2019 eiste dat de grote commerciële banken een grotere buffer zouden aanhouden. Ook is ze voorstander van een digitale variant van de dollar. Vorige week hield Brainard een belangrijke speech bij de Aspen Economic Strategy Group. Ze suggereerde dat naast het monetaire en kwantitatieve beleid het nu tijd wordt voor de derde pijler onder het beleid van de centrale bank en dat is meer regulering. Door de lage rente ontstaan nu excessen en zo’n complexe situatie kan volgens haar alleen met de juiste regulering worden tegengegaan. Overigens hoeft Brainard daarvoor geen voorzitter te zijn van de Fed. Als Powell zijn herbenoeming wil verzekeren, hoeft hij op het gebied van regulering alleen maar de lijn van Brainard te volgen.
China geeft het voorbeeld
Gisteren publiceerde de BIS een Working Paper met de titelRegulating Big Techs in Finance. De BIS waarschuwt voor de snelle groei vantechnologie op het gebied van de financiële diensten. Vooral de marktconcentratie en het bewaken van data zorgen voor nieuwe uitdagingen. Het lijkt of de Chinese overheid al eerder inzage heeft gehad in de studie van de BIS. Sinds het normoverdragende gesprek dat de Chinese overheid had met Jack Ma van Alibaba, is Peking bezig om alle financiële activiteiten van de Chinese Big Tech-bedrijven onder het reguliere toezicht te brengen. De Chinese centrale bank staat bepaald niet alleen. Wereldwijd kijkt de politiek met argusogen naar het creëren en het verspreiden van nieuw geld. Met cryptovaluta als breekijzer, komen centrale banken zelfs met een eigen vorm van digitaal geld. De Chinese centrale bank loopt voorop voor wat betreft meer regulering en is ook op het gebied van een digitale munt (DC/EP) al vergevorderd.
Risico’s deels in de prijs
Big Tech maakt van nature gebruik van netwerkeffecten en opde marktconcentratie die daarvan het gevolg is, zitten financiële toezichthoudersniet te wachten. Volgens het macro-prudentiële toezicht zijn het dan al snel instellingen die belangrijk zijn voor het systeem, met dus ook de daarbij behorende strengere regels. Het lijkt een kwestie van tijd of andere centrale banken gaan het beleid van de Chinese centrale bank kopiëren. Sterk stijgende huizenprijzen, een tekort aan tweedehandsauto’s, de Amerikaanse economie wordt in leven gehouden met goedkoop geld en de overheid is afhankelijk van de Federal Reserve geworden voor haar financiering. Dan moet er dus geen stelsel zijn van schaduwbanken in de vorm van Big Tech dat mogelijk roet in het eten kan gooien. Verschil is alleen dat Big Tech in China inmiddels fors is afgeprijsd op basis het verscherpte toezicht en dat de Amerikaanse tegenhangers dagelijks nieuwe koersrecords neerzetten.