Deze maand hebben meerdere indices een nieuwe top bereikt. De S&P 500 is door de 4000 punten en de AEX door de 700 punten. Het moment om in te stappen.
Iedereen wil graag laag kopen, hoog verkopen. Dat klinkt simpel, maar timing is daadwerkelijk de enige echte bron van alfa: een beter rendement dan de index. Het voelt dan ook niet goed om te kopen op de top. Voor een deel is dat een gevolg van spijt, van was ik maar eerder ingestapt. Voor een ander deel is het angst, de vrees dat de beurs vanaf de top weer gaat dalen. Juist die twee emoties zorgen ervoor dat de top een uitstekend moment is om in te stappen. Een opgaande aandelenmarkt beklimt namelijk een muur van angst. Emoties als spijt en angst zijn nodig om de beurs verder te laten stijgen. Als iedereen namelijk euforisch is en denkt dat de beurs nog verder kan stijgen, dan kan een top gevolgd worden door een correctie. Nu zijn correcties onvermijdelijk, het is de prijs die moet worden betaald voor het hogere rendement op aandelen ten opzichte van veel andere beleggingen.
Wie op de top instapt maakt op langere termijn een hoger rendement dan iemand die op meer dan 5 procent onder de top instapt. Het goede nieuws is dat de beurs meer dan de helft van de tijd op minder dan 5 procent van het all-time-high staat. Een nieuwe top op de beurs betekent dat er meer kopers zijn dan verkopers en dat is een positief signaal. De reden dat er meer rendement kan worden behaald door op de top in te stappen is dat een top meestal op korte termijn gevolgd wordt door een nieuwe top. Pas wanneer aandelen met meer dan 5 procent zijn gedaald vanaf de top is de kans dat er fundamenteel iets is verslechterd toegenomen. Op meer dan 5 procent onder de top is de kans op een verdere correctie groter dan op een top zelf. Wie sinds 1920 alleen op de hoogtepunten in de markt zit en verkoopt wanneer de markt meer dan 5 procent daalt en in de tussentijd belegt in staatsobligaties, maakt meer rendement dan door te blijven zitten in de aandelenmarkt.
Een nadeel van tussentijds uitstappen bij kleinere correcties is wel dat er met enige regelmaat sprake is van een bull-markt-correctie. Die is meestal niet groter dan een procent of tien. Er moet even stoom worden afgeblazen, maar fundamenteel is er niets gewijzigd. Het risico voor wie op de top probeert uit te stappen en op de bodem weer probeert in te stappen is dat er twee keer kosten moeten worden gemaakt met de grote kans om een deel van de opgaande fase te missen. Grotere correcties hebben meestal een fundamentele oorzaak die is terug te voeren op de economie, op liquiditeit of op waardering. Nu groeit de economie harder dan we in de afgelopen decennia hebben gezien, is de liquiditeit uitbundiger dan ooit en als er al sprake is van een zeepbel dan zitten we qua waardering pas halverwege. Wellicht is er veel spijt en angst, maar dat is wel het moment om in te stappen.
Photo by Han Dieperink, Mount Adams as seen from Goldendale