Met een notering aan Euronext Amsterdam is Prosus in één keer het op twee na (dat zijn uiteraard Royal Dutch Shell en Unilever) grootste genoteerde bedrijf in Amsterdam. Prosus heeft een belang van 31 procent in Tencent. Alleen al dat belang is 120 miljard waard. Dat belang is ook meer waard dan de marktkapitalisatie van Naspers, het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf. Omdat driekwart van Prosus in handen blijft van Naspers zal het vrij verhandelbare gewicht in de AEX niet zo groot zijn als Shell en Unilever. Reken op een gewicht vergelijkbaar met Philips. Opname in de AEX vindt mogelijk al voor het einde van het jaar plaats. Of anders in maart volgend jaar. Tijd om het onderliggende Tencent beter te leren kennen.
Tencent, een Chinees social media bedrijf
Tencent is een Chinees bedrijf uit Shenzen, net over de grens met Hong Kong, opgericht in 1998. Hoewel de naam lijkt op een Amerikaanse hip-hop-artiest, is niet eens Engels. Tencent is een verbastering van twee Chinese karakters (腾 en 讯) die fonetisch in Pinyin worden weergegeven als Téng en Xùn.
Vrij vertaald staat TéngXùn voor stijgende communicatie. De onderneming begon als een Chinese kopie van ICQ (I seek you), onderdeel van AOL (America Online), één van de eerste instant messaging services. ICQ was niet beschikbaar in het Chinees en daarom kwam Tencent met OICQ (O, I seek you). Omdat AOL dreigde met een rechtszaak werd de naam al snel gewijzigd in QQ. Deze berichtendienst profiteerde van de snelle urbanisatie in China. Er was immers behoefte aan goedkope communicatie met het thuisfront. Tencent kwam al snel met veel aanvullende diensten van wat nu bekend is als social media.
Combinatie van Facebook, Google en Amazon
Belangrijk was de start van WeChat in 2011. Inmiddels heeft WeChat meer dan 1 miljard gebruikers. Door met de mobiele telefoon QR-codes te scannen, is WeChat in veel gevallen de enige manier om te betalen in China. Maar met deze variant van WhatsApp kun je ook sparen, beleggen, verzekeren, een fiets huren en gamen. Ook belangrijk in China is dat je met WeChat virtuele rode enveloppen kan sturen. Feitelijk heeft het bedrijf met WeChat op veel onderdelen een monopolie. Niet alleen omdat het de grootste is, maar ook omdat Google en Facebook niet gebruikt mogen worden in China.
Tencent heeft ook een eigen digitale assistent (Xiaowei), een eigen cloud dienstverlening (Weiyun) en een televisiestudio (Tencent Pictures). Buiten China is Tencent vooral bekend van de games. Tencent is eigenaar van Riot Games (League of Legends), Supercell (Clash of Clans) en heeft belangen in Epic Games (Fortnite) en Activision Blizzard. Wereldwijd is het daardoor de marktleider in mobiele games.
De Chinese overheid heeft een haat-liefde verhouding met games. Enerzijds hikt men aan tegen het verslavende karakter en de mogelijkheid om de censuur te ontwijken. Anderzijds kunnen games ook gebruikt worden voor propaganda en juist meer controle. China is met 34 miljard dollar omzet op jaarbasis de grootste gamemarkt ter wereld. Bij elkaar is Tencent een Chinese variant van Facebook, Google en Amazon. Het leunt veel minder op reclame-inkomsten (tussen de 10 en de 15 procent) in vergelijking met Facebook en Google (meer dan 80 procent), maar is veel breder gespreid over verschillende internetdiensten waar het bedrijf vaak een monopolie heeft.
Beleggen in Prosus/Tencent
Het aandeel Tencent wordt verhandeld op circa 34 keer de winst en staat circa 30 procent onder top neergezet begin 2018. De koersdaling werd vooral veroorzaakt doordat de Chinese overheid enige tijd geen nieuwe games toestond. Daarnaast staan de opkomende markten over een breed front onder druk. Tencent staat genoteerd in Hongkong en de laatste tijd ligt de vierde aandelenmarkt ter wereld ook nog vuur door de demonstraties daar.
De marktkapitalisatie van de Zuid-Afrikaanse moeder Naspers is bijna $ 20 miljard lager dan de waardering van haar belang in Tencent. Via Naspers ligt de waardering van Tencent dus al ruim onder de 30 keer de winst. Als bovendien alle andere onderdelen van Naspers worden meegenomen in een sum-of-the parts analyse dan gaat daar mogelijk nog eens $ 20 miljard van af en blijft er een waardering voor Tencent over van laag in de 20.
De internationale belangen blijven onderdeel van Prosus, de Zuid-Afrikaanse activiteiten blijven bij de moeder Naspers. Overigens heeft Naspers op die andere tech-belangen tot op heden een rendement behaald van 19% (IRR). Minder hoog dan het rendement op Tencent, maar toch keurig. De discount in de waardering van Naspers is in 2016 ontstaan, vooral omdat de koers van Tencent sterk opliep. De maximale discount was 36 procent begin 2018. Het gewicht van Naspers in de Zuid-Afrikaanse index liep daardoor op tot 19 procent, waardoor binnenlandse institutionele beleggers werden gedwongen om te verkopen. De notering van Prosus in Amsterdam is een poging om de discount in het aandeel Naspers, vooral veroorzaakt door Tencent, te verlagen. De tijd zal leren of dat lukt.