Zowel de S&P500 als de MSCI All Countries World hebben deze maand nieuwe records in dollar aangetikt. Beleggers rekenen in Amerikaanse dollar, nog steeds de reservemunt van de wereld. Dat betekent dat de bear-markt achter de rug is en dat een nieuwe bull-markt is begonnen. Gelukkig is er de nodige scepsis en ongeloof, de basis voor verder stijgende koersen. Het accepteren van de nieuwe realiteit is lastig, vooral voor mensen met veel kennis en ervaring. Toch is de Coronacrisis de katalysator voor verandering.
De Coronacrisis zorgt voor een vergaande transformatie van de maatschappij. Zaken die nog geen halfjaar geleden voor onmogelijk werden gehouden, behoren nu tot een nieuwe werkelijkheid. Monetair financieren is het nieuwe normaal. Fiscaal is Keynes weer helemaal terug. Online werken, leren en winkelen is de norm. Blijkbaar worden de vruchten van de IT-revolutie nu pas geplukt, zoals ook elektriciteit, radio, film, de auto en het vliegtuig pas na de tweede Industriële revolutie van grote invloed waren op maatschappij en economie. Ook op het gebied van de klimaatcrisis is het roer om. Vrijwel de hele wereld streeft er naar om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten en er worden nu ook echt bedragen aan gehangen. Dat is dus een versnelling van de energietransitie, ook een oplossing voor de milieucrisis en in het verlengde daarvan de water- en de voedselcrisis.
‘Nous sommes en guerre, verklaarde Macron op 16 maart na de uitbraak van het Coronavirus. Het gevecht begon met de slag om de mondkapjes en de beademingsapparatuur. De medische zorg staat aan de frontlinies. We voelen ons bedreigd. We hebben een vijand. In de Verenigde Staten spreken ze over ‘civil war’, volgens de Britten is het een ‘major battle’. Net als de Tweede Wereldoorlog lijkt de Coronacrisis een moreel en historisch ijkpunt te worden. Na de Tweede Wereldoorlog gingen vrijwel alle politici en economen er van uit dat er een wereldwijde depressie zou volgen, vergelijkbaar met die in de jaren dertig. Miljoenen soldaten hadden namelijk opeens geen werk meer. Maar wat volgde was een ongekende economische hausse. De prikkel om een oplossing te zoeken voor problemen was groter dan het initiële gebrek aan investeringen en consumptie. Een crisis doet een beroep op creativiteit, op het aanpassingsvermogen van de mens. In tijden van oorlog zijn er noodgedwongen veel nieuwe innovaties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dat onder andere synthetisch rubber, penicilline, de vliegtuigmotor en de atoombom. Nu zijn het wellicht autonoom rijdende auto’s, de genezing van Alzheimer en kanker dankzij investeringen in biotechnologie, energie tegen een vast tarief omdat de marginale kosten van de zon nihil zijn en de definitieve doorbraak van de robot die de menselijke arbeid vervangt, zonder het risico om besmet te worden met het Coronavirus.
Een groep weet meer dan een individu. Die collectieve wijsheid is terug te vinden op de beurs. Het scherpe V-vormige herstel wijst op een hogere economische groei na de Coronacrisis dan begin dit jaar werd ingeschat. De versnelling van verschillende transformaties en de noodzaak tot verdere innovatie worden gecombineerd met langer laag blijvende rentes en hogere overheidsinvesteringen. Tegelijkertijd worden bedrijven, die na de Grote Financiële Crisis geen bestaansrecht meer hadden, genationaliseerd of ontmanteld. De Coronacrisis versnelt het proces van disruptieve innovatie of creatieve destructie. Het jaar 2020 is een kantelpunt, net als 1848, 1917, 1945, 1968 en 1980. Deze transformatie betekent niet minder, maar meer welvaart. De koek wordt groter. Het is nu aan politici om die te verdelen. Beleggers profiteren van de nieuwe bull-markt, een hausse die mogelijk is gemaakt door het Coronavirus.
Photo by Samiran Chakraborty on Unsplash