Veel beleggers prefereren aandelen uit het eigen land boven buitenlandse aandelen. Redenen daarvoor zijn lagere transactiekosten, minder valutarisico, minder dividendlekkage of zelfs een betere hedge tegen de binnenlandse inflatie. Europese beleggers hebben vaak een Europa-bias waarbij de termen Europa, de Europese Unie en de eurozone nogal eens door elkaar worden gebruikt. Daardoor wordt het gewicht van aandelen uit de eurozone in de index vaak zwaar overschat. Dat komt ook doordat er vermogensbeheerders zijn die het heel normaal vinden om de helft van de portefeuille in aandelen uit de eurozone aan te houden. Dat terwijl alle landen van de eurozone bij elkaar een gewicht hebben van circa 8 procent in de MSCI ACWI index.
Het gewicht van Europa in de wereldindex is ongeveer 16 procent. Meer dan de helft van Europa in die index bestaat uit landen buiten de eurozone: het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen. De economie van de Europese Unie wordt in snel tempo kleiner. Eind vorig jaar was de Europese economie nog 18,3 biljoen dollar groot, maar dankzij een krimp van 7,6 procent blijft daar eind dit jaar 16,9 biljoen van over. Door de Brexit telt het Verenigde Koninkrijk ook niet meer en dan blijft er nog maar 14,3 biljoen over. Daarmee is de economie van de Europese Unie nu kleiner dan de Chinese, een land waar de economie dit jaar groeit van 14,4 biljoen naar 15,2 biljoen.
De marktkapitalisatie van aandelen uit de eurozone en Chinese aandelen was begin dit jaar vrijwel gelijk, alle twee iets meer dan 8 biljoen dollar. Maar China is dit jaar één van de best presterende aandelenmarkten en aandelen in de eurozone hebben het moeilijk. Dat betekent dat er in de eurozone nog maar 7 biljoen dollar over is, maar dat China de 10 biljoen begint te naderen. Dat is niet terug te zien in de MSCI ACWI index, waar China een gewicht heeft van circa 5 procent. Dat komt omdat MSCI niet alle Chinese aandelen meeneemt, bijvoorbeeld omdat ze nog geen onderdeel zijn van de Stockconnect, maar ook omdat MSCI het gewicht van China in de wereldindex geleidelijk wil verhogen. Als Hongkong en mogelijk binnenkort ook Taiwan een integraal onderdeel gaan uitmaken van China, schiet het gewicht in de wereldindex snel omhoog. Daarbij komt dat de correctie voor vrije verhandelbaarheid (free float) nergens zo groot is als in China. De grootaandeelhouders zijn in Hongkong de rijke Chinese families en op het vasteland van China maar al te vaak de Chinese staat. Desondanks zal China in de MSCI ACWI index de Europese Unie snel inhalen.
De focus op de eurozone betekent maar al te vaak een belegging in aandelen die in euro noteren. Twee grote Europese aandelenmarkten – Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk – worden dan onterecht genegeerd. Aandelen in het Verenigd Koninkrijk zijn bovendien historisch laag gewaardeerd, deels door de Brexit en deels door de Britse sectorverdeling. De kansen op een opluchtingsrally als Brexit achter de rug is nemen toe, vrijwel iedereen zit onderwogen Britse aandelen. In Zwitserland zitten grote multinationals als Nestlé, Roche en Novartis, bedrijven die in geen enkele portefeuille zouden misstaan. Daarbovenop komen nog de Scandinavische markten. Zo is Deense beurs met een plus van 23 procent dit jaar één van de beste presterende beurzen, een schril contrast met de min van meer dan 10 procent in de eurozone. Fijn zo’n home bias.
De Europese home bias heeft de afgelopen tien jaar veel geld gekost door de sterke outperformance van Amerikaanse aandelen. Het risico voor beleggers die te zwaar in Europa (lees meer dan 8 procent in de eurozone) zitten, is dat ze door de tegenvallende prestaties van Europese aandelen dit nu niet willen aanpassen, uit angst dat ze net op het verkeerde moment omgaan. Daarmee dreigen ze nu mogelijk ook de grote kanshebbers voor de komende tien jaar te missen en dat zijn de Aziatische aandelenmarkten. Bedenk dat de home bias vooral tussen de oren zit en maak een rationele afweging op basis van de fundamenten. Begin dit jaar zat waarschijnlijk geen enkele Europese belegger onderwogen aandelen uit de eurozone, maar zaten velen juist onderwogen Chinese aandelen en dat vreet aan het rendement.
Photo by Han Dieperink, Verboden Stad, Peking