Eind januari van dit jaar kwam het IMF met een prognose dat de Chinese economie dit jaar met 8,1 procent zou groeien en de Amerikaanse economie met 5,1 procent. Zes weken later en het lijkt erop dat China en de VS voor wat betreft de groeipercentages van 2021 stuivertje hebben gewisseld. Dat heeft grote gevolgen voor beleggers. Mijn vorige column ‘Ruil in China aandelen voor obligaties’ drie weken geleden viel toevallig samen met de piek in de CSI 300 index. Die stond toen 11 procent hoger sinds de jaarwisseling, maar is sindsdien met 14 procent gedaald. Het aardige is dat de lange rente in China in diezelfde periode is gedaald, dat was buiten China wel anders.
De reden om wat voorzichtiger te worden met Chinese aandelen was vooral ingegeven door de relatieve economische ontwikkeling. De piek in economische groei in China ligt in het eerste kwartaal, wat betekent dat de positieve groeiverrassingen in de loop van dit jaar vooral buiten China zijn te vinden. Afgelopen vrijdag presenteerde premier Li Keqiang het 14e vijfjarenplan inclusief een Visie op 2035. In dat vijfjarenplan is voor het eerst in veertig jaar geen groeidoelstelling afgegeven voor de komende vijf jaar. Voor een planeconomie is dat bijzonder. Er worden vaak grappen gemaakt over de snelheid waarmee China de BBP-cijfers publiceerde, maar dat betekent niet dat ze niet accuraat waren. Lokale bestuurders werden erop afgerekend om de groeidoelstellingen te halen en de zakken waren altijd diep genoeg om dat te realiseren. China wil al enige tijd dat de schulden meer in de pas lopen met de groei van de economie en dat beperkt de ruimte om te stimuleren. Goed nieuws voor houders van obligaties, maar op korte termijn minder goed nieuws voor aandeelhouders. In plaats van een groeidoelstelling voor de komende vijf jaar is er alleen een groeiprognose voor het komende jaar. Li Keqiang gaat voor dit jaar uit van een economische groei van 6 procent. Dat is fors lager dan de recente 8,1 procent prognose van het IMF. De economische groei in China kan zelfs beneden de 6 procent uitkomen, gek genoeg vooral wanneer de Amerikaanse economie hard groeit. Dat komt omdat Biden zich het dan kan veroorloven om zich relatief hard op te stellen tegen China. Volgende week ontmoet de nieuwe Democratische ploeg voor het eerst een delegatie met de Chinese minister van buitenlandse zaken in Alaska. Die bijeenkomst zal de toon zetten voor de relatie met China onder Biden. De nieuwe Amerikaanse president lijkt voor wat betreft China nog verder te gaan dan Trump. Biden noemt de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang een genocide en probeert China te provoceren voor wat betreft Taiwan.
De groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie zijn in de afgelopen weken voortdurend naar boven bijgesteld. Eerst kwam het bericht dat de VS op Onafhankelijkheidsdag (4 juli) iedereen gevaccineerd wilde hebben. Korte tijd later werd dat vervroegd naar eind mei. Dat betekent dat de Amerikaanse economie dus veel eerder open gaat en dat is goed voor de economische groei. Daarnaast is de Amerikaanse Senaat afgelopen weekend met een minieme meerderheid van 50 Democraten akkoord gegaan met het America Rescue Plan. Dit stimuleringspakket met een omvang van 1,9 biljoen dollar – groter dan de volledige Canadese economie – komt ook sneller dan verwacht. Het lijkt een beetje vreemd om te gaan stimuleren vlak voordat de economie opengaat en de werkgelegenheid alweer aantrekt, maar Amerikaanse werklozen krijgen tot en met september 300 dollar per week federaal geld. Voor driekwart van de werklozen betekent dit dat ze meer verdienen dan toen ze nog een baan hadden. Verder krijgt iedere Amerikaan 1400 dollar (dus bovenop de 1200 dollar begin vorig jaar en de 600 dollar eind vorig jaar) en dat gaat deels naar de inmiddels met 2,1 biljoen gestegen spaarpot van consumenten. Normaal gesproken geven Amerikaanse consumenten uit wat er binnenkomt en uit enquêtes blijkt dat er voldoende inhaalvraag in de pijplijn zit. Morgan Stanley durft het aan om voor dit jaar een economische groei te prognosticeren van 8,1 procent, toevallig net het percentage dat het IMF oorspronkelijk had staan voor China. Het kan verkeren. Dergelijke ontwikkelingen in groeiprognoses laten de Amerikaanse dollar niet onberoerd en die steeg in tandem met de Amerikaanse rente. Overigens duren dergelijke correcties op de obligatiemarkt typisch niet langer dan drie maanden. De markt lijkt nu te veel inflatie te verwachten voor dit jaar, maar waarschijnlijk te weinig voor 2022 en verder. Dankzij de economische groei zal het ook een goed jaar worden voor de bedrijfswinsten, ook die zullen naar boven worden bijgesteld. De combinatie van goede bedrijfsresultaten, gratis geld van de centrale banken en de overheid gecombineerd met nog altijd fors positieve risicopremies op aandelen leggen een stevige bodem in de aandelenmarkt. Eventuele excessen zijn deels gecorrigeerd (Tesla staat nu 25 procent onder de top) en het sentiment is weer neutraal. Voor de Amerikaanse aandelenmarkt breekt het voorjaar aan.
Photo by Sometimes I Snap on Unsplash