Beleggers hebben onvoldoende oog voor de mogelijkheid dat de financiële omstandigheden scherp kunnen verkrappen en er schokgolven door de markten gaan, zo waarschuwde het IMF deze week in het Global Financial Stability Report (overigens voordat de koersen woensdag en donderdag hard daalden). Waarderingen, vooral in de VS, zijn hoog. Centrale banken draaien de geldkraan dicht maar beleggers 'lijken zelfvoldaan'. Heeft het IMF een punt?
'Het IMF zit heel dicht tegen de centrale banken aan. In zekere zin waarschuwt degene die de vermeende beleggingszeepbel heeft veroorzaakt nu voor de correctie. Dat is opvallend.
Het gaat hier om risico's die iedereen ziet. Net als brexit, China of de schuldenberg. Heel reële risico's, maar je leest er zo vaak over in de kranten dat het in de koersen zitverdisconteerd. Een risico kan zo ook een kans worden: als het een softe brexit wordt, is het pond nu heel goedkoop.
Ik zou de correctie eerder verwachten uit een hoek die minder belicht wordt. Cyberaanvallen bijvoorbeeld. Of het klimaat: daar moeten veel zaken op korte termijn veranderen, en er zijn draconische maatregelen nodig voor wie er niet op tijd bij is. De prijs van emissierechten is recentelijk verviervoudigd. Als dat nog eens gebeurt, lopen nuts- en oliebedrijven een enorm risico. Dit soort risico's komen niet in de spreadsheets van iedere analist volledig tot uiting.'